miércoles, 13 de mayo de 2009
ST. ANDREU DE CAL PALLOT
Las Iglesias de St. Martí y St. Julià del Carme de Periques están asociadas a las iglesias del Lluçanès. Multitud de capillas e Iglesietas que bordean la riera de Merlès y afluentes desde St. Jaume de Frontanyà hasta Puig-Reig.
Gamisans de Baix, más conocida como San Andreu de Cal Pallot, La Cortada, San Joan Degollado, St. Esteve de Valldoriola, etc. Parece claro que formaban una unidad, además, todas están situadas documentalmente dentro de los territorios del Castell de Puig-Reig. Especialmente en esta Iglesia se constata un hecho insólito en las construcciones románicas: El arco de entrada no está al poniente como es tradición, si no localizada de lado, en el muro de tramontana, como se puede apreciar en la foto. En 1975 un relámpago cayó en el campanario, atravesando la Iglesia al medio, tal y como se puede observar hoy en día, da la impresión de que se va a partir en bandas de un momento a otro.
A parte de la coincidencia de las pinturas, todas las Iglesias románicas situadas dentro del termo del castillo tuvieron sus pinturas restauradas y añadidas a la época del asentamiento de la Orden Militar del Temple en el Berguedà, existen otras, tales como, los monumentos megalíticos y yacimientos Celtas( Bergistanos), que forman un corredor natural alrededor de las capillas, o vice-versa. El panorama artístico en Catalunya del XI al XIII estaba lejos de la madurez estilística. Cuando el gótico alcanza su apogeo en Francia, el románico en Catalunya se halla en su máximo esplendor con la escuela Lombarda de los Pre pirineos y la escuela de Lluçà. Pero, no se pueden atribuir las pinturas murales de Cal Pallot a ninguna de esas dos escuelas, pues el paralelismo estilístico y cromático con la de St. Martí de Puig-Reig y las de Casseres es notable. Pertenecen a una corriente estilística de inspiración bizantina datada a partir del siglo XII. Si alguien ve por aquí un claro vínculo de esta corriente con la Orden Religiosa e Militar del Temple no es mera coincidencia. Se deduce por lógica.
La utilización del estilo pictórico románico puro se explica por el gran respecto profesado por los Templarios a su entorno cultural, toda e cualquier innovación era introducida muy despacio y sin suplantar la que ya había.
Por medio de una increíble suerte todavía se puede contemplar in situ lo que queda de sus notables pinturas. Son muy fragmentadas y en proceso de total desaparición a causa del abandono y de las humedades. Restan 3 cruces muy semejantes a la cruz paté templária, no cabe duda de su pertenencia cuando asociada a los demás elementos encontrados en el interior de la iglesiata.
Entre dos de las cruces se encuentra esta rara representación de una Psicostasis (pesaje de las almas), del lado izquierdo se posta un ángel con las alas abiertas sosteniendo posiblemente un libro, contemplando la escena.
A su lado se pesa otro ángel que hace reclinar la balanza a su favor.
En el otro extremo la pintura se ha desgastado demasiado y lo único que podemos sospechar es que se tratan de dos criaturas mitológicas. Quién se pesa y quién lo pesa? En la mano izquierda todavía se adivinan unas pezuñas, y en la parte de cima quedan unos vagos trazados…se trataría de un carnero? O una imagen diabólica común? Lo cierto es que las pinturas de Cal Pallot no son para nada comunes.
De la ornamentación del ábside quedan restos de lo que sería un extenso cortinaje que va de un lado a otro, o, al menos, parecen cortinajes. Extraño es el retablo en el medio ábside de inúmeras esferas negras en fondo blanco. Es la única parte que no sigue los colores estándares y llama mucho la atención. El gusto Templario por los recuadros negros y blancos es lo primero que nos viene a la cabeza. El Béaucent, el Ajedrez…
Teniendo en cuenta que el Bèaucent se hacía representar de mil e una maneras distintas, tales como triangulos negros sobre fondo blanco, un listón negro sobre fondo blanco, una "V" negra sobre fondo blanco, etc. Guardando el fondo blanco, las figuras en negro solían adoptar muchos modelos, además, el Béaucent no era un escudo o estandarte en concreto, eran los dos colores representados en diversas piezas e complementos, no sé si quedó claro. Por lo tanto, oso afirmar con toda la responsabilidad que ello conlleva, que la pintura en el recuadro de arriba es más una de las representaciones del famoso emblema Templario.
No encontré explicación para esta pintura todavía. Parece salida de las páginas de cuentos de caballería, y sabemos que las novelas caballerescas surgieron directamente de los scriptoriums Templarios. Un personaje contempla con las manos alzadas un objeto que a todas luces se asemeja demasiado a una espada. Pero son dos, unidas por la empuñadura. Una se eleva directo al cielo mientras la otra mira hacia abajo hincada en una roca. Rosa Serra y Ramon Viladès conjecturaron acertadamente en que éste personaje se asemeja mucho con el personaje presente en la escena de la Anunciación de las pinturas murales de Sant Martí de Puig-Reig. Sin comentarios. Ya sé cuál es lo primero que viene a la mente, no es del todo imposible que lo contemplado sea lo imaginado.
Catalunya Románica afirma que en esta pintura existían 4 personajes, el único que se puede observar se asemeja un noble.
No se puede asegurar del todo que esta circunferencia merezca nuestra atención, puesto que es imposible datarla, pero, es más que sospechoso su localización justo en la pared del ábside.
Etiquetas:
Cal Pallot; Iglesia; Espada; Románico
lunes, 4 de mayo de 2009
L'ESGLÉSIA DE SANT MARTI DE BIURE. LA CONSAGRACIÓ DE L'ANY 903
Quan valorem l'activitat pastoral -consagrado d'esglésies- feta pel bisbe Nantigis d'Urgell (899- 914), a través de l'estudi de les 18 actes de consagrado conservades, Integres o en resum, entre elles la de l'esglésla de Sant Victor de Dòma, podem concloure que el bisbe urgellenc la realltzà, segulnt itineraris molt concrets, per terres que en aquell moment historic estaven en procès de repóblament -organizado del territori per l'admlnistració tant civil com religiosa. Hem de reconèixer que aquest procès, dut a terme a finals del segle IX i prìncipis del segle X pels comtes I bisbes catalans, les dues maximes autoritats de l'administració territorial a l'Imperi Carolingi, fou complex i laboríos. Fins ara ha estat poc estudiat a causa d'un cert desconeixement de les directrius concretes en cadascun dels territoris dels
comtats catalans i això ens ha portat a fer aquesta recerca tan breu a l'entom de l'església de Sant Marti de Biure que fou parroquia en seus inicis que avui ha quedat relegada a la categoria d'una simple capella.
Recerca que hem realitzat com a record de les nostres estades, ja llunyanes en el temps, en aqüestes comrades del Berguedá.
L'any 903, el bisbe Nantigis va realitzar un llarg cami per a consagrar quatre noves esglésies, una en el comtat de Cerdanya I tres en el "pagus" del Berguedá. Aqüestes consagracions ens aporten la traça d'un itinerari per aqüestes terres que eren poblades i organitzades en aquests inicis del segle X. El dia 7 de juliol va consagrar ide Sant Victor de Dórria (Toses, Ripollès). L'acta no indica el dia de la setmana, però aquest era un dijous. En realitat no correspon a cap solemnitat litúrgica ni al dia de la celebrado del sant al qual era dedicada l'església.
Set dies mes tard, el 14 del mateix mes de juliol, també en dijous, va consagrar una església -Santa Maria, del Hoc dit "villa Kenilani" a la vali de "Roseto"- de la que no ens resta
memòria de lo situado geogràfica en qué fou construida. Hem de creure, però, que havia d'ubicar-se prop o potser en el mateix edifici del castel de Roset (Miada, Berguedá). Si fem un acurat estudi de les possibilités de cami entre aqüestes dues esglésies -Dòma i Roset- pensem que el mes recte, encara que no el mes fácil, era travessar la serralada que separa Dòma de les fonts del Llobregat, empero el mes normal seria anar a Ribes de Freser, continuar fins al monestir de Ripoll i des d'aquest cenobi fins a Vilada.
memòria de lo situado geogràfica en qué fou construida. Hem de creure, però, que havia d'ubicar-se prop o potser en el mateix edifici del castel de Roset (Miada, Berguedá). Si fem un acurat estudi de les possibilités de cami entre aqüestes dues esglésies -Dòma i Roset- pensem que el mes recte, encara que no el mes fácil, era travessar la serralada que separa Dòma de les fonts del Llobregat, empero el mes normal seria anar a Ribes de Freser, continuar fins al monestir de Ripoll i des d'aquest cenobi fins a Vilada.
Fos quin fos el cami, el bisbe Nantigis va anar des del Ripollès fins al nord del Berguedá.
El 16 de juliol, que era dissabte, consagrava l'església de Sant Andreu de Sagàs, a poca distancia de Vilada. El cami, en aquesta ocasió, no comporta gaires dubtes. Una vegada mes celebra la cerimònia un dia que no era firat ni tampoc el de la commemoració del sant a qui estava dedicada l'església (30 de novembre). Hem de pensar en un concepte diferent de les celebracions centrades en les tres pasques.
El 16 de juliol, que era dissabte, consagrava l'església de Sant Andreu de Sagàs, a poca distancia de Vilada. El cami, en aquesta ocasió, no comporta gaires dubtes. Una vegada mes celebra la cerimònia un dia que no era firat ni tampoc el de la commemoració del sant a qui estava dedicada l'església (30 de novembre). Hem de pensar en un concepte diferent de les celebracions centrades en les tres pasques.
La quarta església consagrada fou l'església parroquial de Sant Marti de Biure -el dimarts 13 de
desembre-, quatre mesos mes tard que la de Sant Andreu de Sagas. Aquesta diferencia de dates ens ha plantejat una pregunta: Com es possible aquesta diferencia cronològica, si les dues esglésies són veines amb una distancia d'uns quatre quilómetros en linea recta? No hi ha dubte que el bisbe Nantigis va realitzar una tasca de govern per aquesta contrada que ens és desconeguda per manca de documentació. Aquests quatre mesos només eis podem explicar per una dedicació a la pastoral en zones territorials pròximes i que abans del seu retorn a la Seu d'Urgell per a celebrar la Pasqua de Nadal va consagrar l'església de Sant Marti de Biure.
desembre-, quatre mesos mes tard que la de Sant Andreu de Sagas. Aquesta diferencia de dates ens ha plantejat una pregunta: Com es possible aquesta diferencia cronològica, si les dues esglésies són veines amb una distancia d'uns quatre quilómetros en linea recta? No hi ha dubte que el bisbe Nantigis va realitzar una tasca de govern per aquesta contrada que ens és desconeguda per manca de documentació. Aquests quatre mesos només eis podem explicar per una dedicació a la pastoral en zones territorials pròximes i que abans del seu retorn a la Seu d'Urgell per a celebrar la Pasqua de Nadal va consagrar l'església de Sant Marti de Biure.
Conserve un resum de acta de consagrado que ens aporta molt poca informado de l'efemèrïde, però si les noticies historiques essencials per a poder considerar I valorar un celebrado, com era la consagració d'un temple. El bisbe Nantigis consagra l'església de Sant Martí a precs de Guadomir, barò I-lustre de la parroquia de "Benevivere, in territorio Bergitanensi". L'edifici havia estât construit pels seus feligresos i dedicat a sant Marti, bisbe. Aquest bisbe era Marti de Tours (316-397), sant de gran devoció entre els francs a l'alta edat medieval. La seva festa se celebrava el dia 11 de novembre.
L'acta de consagrado ens aporta una informació molt notable de caire social i economic. La parroquia de Sant Martí de Biure havia de pagar com a cens a la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, 6 modis d'annona (= 6 mesures de 8,6 litres de cereals), 3 sous i dos anyells. Hem comparat aquest
aportado de Biure amb la de Sagas, que és la mateixa, i hem considérat unes possibilitats socioeconòmiques, que en aquests inicis del segle X eren equiparables pel fet de tenir una riquesa de terra i de poblament semblants, dificils de pensar i valorar en els inícis del segle XXI. Aqüestes dues parròquies tenien un cens superior a Sant Victor de Dórria, que era de 3 "modis d'annona", 3 sous I dos anyells. La diferencia la podem explicar si comparem la fertilitat de la terra i la possibilitat de riquesa entre un espai essencialment agricola amb un de ramader com era el de Dòrria.
L'església consagrada a Sant Marti de Biure era un edifici segurament semblant en les sèves
estructures a les de Sant Victor de Dòrria, en part conservades, i a les de Sant Andreu de Sagas, desaparegudes com a Sant Marti. L'evolució de la parroquia i de l'església de Biure mereix un novo aportado per la seva especial problemàtica.
Texte de Joan-F. Cabestany i Fort
Etiquetas:
Biure; Nantigis; Románico
Suscribirse a:
Entradas (Atom)